8 Mayıs 2009 Cuma

Kaktüs Dikin

yüzlerce çeşidi olan kaktüsler, kolay üretildiği, renk renk ve değişik şekilli çiçekler açtığı için bir süs bitkisi olarak çok sevilir.
kaktüslerin birçok türü, dipten ayrılan sürgünler veya organlarla çoğaltılabilir. kopartılan küçük parçalar, kumlu toprağa dikilerek, ilkbaharda kolayca kök salar.
kasım ve ocak aylarında da çiçek vermeğe başlar. son yıllarda avrupa kaktüs tohumlarından kaktüs üretmek de mümkün oluyor. kumlu toprağa serpilen kaktüs tohumları 4 hafta sonra filiz vermeğe başlar. 6 ile 10 ay sonunda ise küçük kaktüsleri, ayrı ayrı saksılara dikmek mümkün.
kaktüs tohumdan nasıl yetiştirilir?
kaktüs sıcağı çok sever. bu yüzden tohumlar kalorifer üzerinde cam kenarlarında kolayca yetiştirilebilecektir.
yayvan bir kaba kum ile karıştırılmış toprak koyun. üzerine ince bir tabaka kum serpip,tohumları atın. hafifçe elinizle bastırın. toprağı hafifçe nemlendirin. sonra da kabın üzerine bir cam yerleştirin. böylece kabın içinde nemli-sıcak bir atmosfer meydana gelmiş olacaktır. bu kabı hemen camın önüne aydınlık bir yere yerleştirmeniz gerekmektedir.
6 veya 10 ay sonra kaktüsler büyümüş olacaktır. artık kaktüsleri tek tek ayrı saksılara dikebilirsiniz. genç kaktüsler kış aylarında çok az su ister. yine bu aylarda kaktüsler serin, fakat soğuk olmayan bir köşede muhafaza etmek gereklidir.
ilkbaharda ise kaktüs saksıları daha sıcak bir yere alabilirsiniz. ilkbaharda kaktüsleri daha sık sulamak gereklidir.
kaktüslerin daha kolay büyümesi için öneriler:
.kaktüs toprağının mutlaka kum ile karışık olması gereklidir.
.kaktüsler daima sıcak yerde bulundurulmalıdır.
.kaktüslerin içlerinde su bulunduğu için kaktüslere çok az su vermek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder